CARA MULA DROPSHIP SHOPEE MALAYSIA 2020 -MULA DROPSHIP DI MALAYSIA 2020 UNTUK DROPSHIP PEMULA SHOPEE | Dropshipmme .

CARA MULA DROPSHIP SHOPEE MALAYSIA 2020 -MULA DROPSHIP DI MALAYSIA 2020 UNTUK DROPSHIP PEMULA SHOPEE

CARA MULA DROPSHIP SHOPEE MALAYSIA 2020 -MULA DROPSHIP DI MALAYSIA 2020 UNTUK DROPSHIP PEMULA SHOPEE

Hi guys Weng sini , so 12.12 is here , semoga semua shopee sellers dapat sales yang banyak banyak.

Untuk mereka yang nak balajar cara mula Shopee dropshipping dan tidak tahu bagaimana nak mula , tidak tahu apakah products yang nak jual , jangan risau , lepas tengok video ini , anda pasti akan dapat idea tentang bagaimana nak mula Shopee dropshipping ini.

Ok , dan jangan lupa subscribe ke youtube channel Weng ini ya.

Jom kita mula.

In general ini adalah flow untuk set up store secara ringkas.

First plan apakah product yang anda nak jual , then sourcing untuk supplier dropship anda , upload product , drive traffic dan buat duit apabila sales masuk.

Soalan yan Weng terima paling kerap adalah  , apakah product yang saya patut jual ?Hot and trending product seperti pillow Hilton? Ataupun face mask yang tengah hangat ini ?

Terdapat beberapa cara yang anda boleh mula shopee dropshipping anda.

First 1

Passion driven method.

Jual products yang anda tahu. Jual products yang anda passionate about .

After that identified apakah category untuk benda yang ada boleh jual mengikut passion anda.

Jika hobby anda adalah tanam bunga , then outdoor and garden category . Jika anda suka fitness seperti Weng , then fitness and health category.

Lepas pilih category then pilih specific niche.

Siapakah customer anda ? lelaki ke perempuan? Orang tua ke orang muda ?

Lepas tu pilih products apa yang anda nak jual

for example , as you know , Weng adalah fitness coach untuk team Malaysia , so ,jika saya nak buka kedai shopee dropshipping , then saya akan pilih fitness and health , category yang saya nak adalah weight loss, niche adalah untuk perempuan sahaja dan products yang saya nak jual adalah supplement.

Terdapat banyak products yang saya boleh jual untuk weight loss , seperti equipment , cream bakar lemak dan sebagainya , untuk mula saya Cuma nak fokus kat supplement sahaja.

Modal yang kedua adalah The trend driven modal.

Dimana anda jual apa-apa sahaja yang sedang hot kat market.

Yang modal ini , unless anda adalah seorang seller yang follow dan take note on the trends setiap hari , jika tidak memang anda tidak akan dapat buat duit.

For example , jika anda nak jual face mask sekarang memang tak jadi .tetapi jika anda adalah seller yang mula jual mask mask masa march , memang kaya raya sekarang .

Seller yang jual face mask pada awal Covid ini , adalah mereka yang dapat Nampak trends untuk face mask . Jika anda boleh juga tera seperti mereka anda boleh Berjaya.So untuk sellers trending ini , memang nak buat research dan jugak baca berita untuk mendapatkan lebih bayak informasi tentang apakah trends yang sedang berlaku di Malaysia ataupun negara-negara yang lain.

Ok.

 

Next , ini adalah seller pada pendapat Weng , seller yang paling teruk.

Apa orang yang kata boleh jual dia jual sahaja.

Jangan jadi seller yang seperti ini .

Buat research sendiri dulu.nanti rugi duit tak kan nak tumbuk orang yang suruh anda jual product tu , kan?

So , take responsibility for your business.

Ok , next , apabila siap telah tahu apakah product yang anda nak jual , next ,sourcing pulak.

Inilah yang paling sakit kepala.

Terdapat banyak cara yang anda boleh cari supplier dropship shopee .

Dalam video ini , Weng Cuma akan kongsi dua jenis yang sesuai untuk shopee dropship pemula.

Yang pertama, Shopee ke shopee.

Anda pro adalah low investment , dan anda boleh dapat pilihan

Dropshipping dari Shopee ke shopee ini adalah , and cari seller yang sedang jual di Shopee yang boleh buat dropshipping . pas tu , pm mereka untuk join dropshipping mereka.

Disadvantage untuk business modal ini adalah , low margin , low business control , banyak dropshipping seller yang lain jugak jual product yang sama , dan anda perlu upload product satu satu.Tidak ada system yang dapat beberapa klik jer , semua product dah upload ke kedai shopee anda.

Ok , next , auto sync system.

Pros simple dan mudah untuk mula dan guna. Anda boleh upload products dari shopee dropship supplier anda kekedai shopee anda dengan beberapa klik jer.

Con,

Low margin , low business control , banyak dropshipping seller yang lain jugak jual product yang sama dan jugak tak banyak pilihan seperti dropship dari shopee ke shopee.

So , pilih mana -mana supplier yang anda nak start terlebih dahulu .

Jika anda nak belajar auto sync system ini , Weng ada satu programme 5 days challenge for auto sync shopee dropshipping , di mana anda dapat bina kedai shopee dropshipping anda dalam masa 5 hari.

Link untuk join ada kat bawah comment box video ini.

Ok , next product image.

Terdapat 3 benda yang anda mesti nak ada dalam product image anda.

1 company logo

2 clear image

3 usp unique selling point

You have to make sure that all of your listing , mesti ada ketiga-tiga elements ini.

Untuk mereka yang tidak tahu macam mana nak deisgn logo dan image ini , Weng akan buat satu demo,

Mula dengan logo dan cara letak kedalam image anda.

Website yang kita guna untuk design ini adalah canva.Canva ini adalah free . Weng telah letak link canva ini kat bawah video ini untuk anda .

Untuk design logo anda Cuma perlu guna 3 benda kat bawah:

  • Font
  • Colour
  • Shape

Jika anda adalah designer then go ahead guna kepakaran anda untuk design logo anda.

Bagi Weng yang tak pandai sangat dengan design , I just keep thing simple jer.

First of all just key in logo kat atas sini .

By default , canva akan bagi template yang anda boleh guna , anda Cuma pilih dan edit dan letak nama company anda.

Untuk video ini , kita akan build from scratch.

Ok ,Nampak memang tidak susah.

Next , bagaimana nak design image kita.

First of all .

Balik ke home page canva.

Customize size ini letak 3000×3000

For example ini adalah product yang kita nak jual

Just drag it to canva. Weng sekarang nak mula design.

Alright done.sekarang just upload image ini ke shopee anda.

Alright , Weng harap video ini dapat membantu anda .thank you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *